Rytterstatuen på Amalienborg slotsplads

Denne flotte statue er et værk af Jacques-Frnacois- Joseph Saly og blev indviet i 1771

Det tog 14 år at fuldføre Rytterstatuen og den endte med at koste mere end de fire Amalienborgpalæer tilsammen…..

Saly var sin tids bedste hestebilledhugger og arbejdede i et atelier på Charlottenborg. Hestene red frit omkring, mens Saly sad på en høj skammel og observerede dem. Der var blevet skåret et hul i gulvet og Saly sad så på sin høje skammel på en etage nedenunder med hovedet stikkende op. Han brugte 5 år på at sidde og observere hestene og endelig kunne han præsentere en skitse, som han kunne arbejde videre med.

Den kvikke lille kronprins på 10 år ved navn Christian bemærkede, at hans far var blevet for stor i forhold til hesten, man kan ikke snyde børn. Men Saly snakkede det væk og forklarede, at hesten skulle op på en høj piedestal. Så ville forholdene blive fine.

Kongen nåede at dø, inden statuen kom på sin plads

I mellemtiden ankom datidens bedste bronzestøber, Pierre Gors. Han havde 5 assistenter med. De startede med at slå tagaet ud af Giethuset, som var et kanonstøberi som lå på den grund, hvor det kongelige teater ligger nu. De skulle nemlig bygge en større ovn. De tjente sig rige på at snyde staten og Saly blev forarget…. jeg tænker, at han selv kunne have brugt mindre end 5 år på at observere heste..

En morgen fik de 5 assistenter nok af Salys indblanding og han fik en omgang prygl midt på Kongens Nytorv. Så der var da lidt dramatik bare denne flotte statue.

Den vejer i øvrigt 22 tons og det to 200 matroser 2 dage at slæbe den ind på Amalienborg Slotsplads.

Nu kan vi i 2020 gå og nyde denne flotte statue som er en del af kulturkanonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *